#AlbaIulia100: Locuri care amintesc de momentul 1918

Unul dintre momentele majore în care Alba Iulia s-a intresectat cu istoria mare a României rămâne 1918. Oraşul și-a asumat atunci onorabil responsabilitatea de a organiza Marea Adunarea Naţională, deși avea numai 10.000 de locuitori şi două hoteluri.

Turiştii care vor alege să sărbătorească împlinirea a 100 de ani de la Unirea Transilvaniei cu România la Alba Iulia trebuie să ştie că în oraş există mai multe locuri care amintesc de momentul 1918:

Sala Unirii – locul în care s-a hotărât Unirea Transilvaniei cu România. Sala Unirii nu poate fi vizitată acum de către public, întrucât aici se derulează un amplu proiect de restaurare şi reamenajare. Va fi redeschisă oficial doar la 1 Decembrie. Data ar urma să coincidă cu lansarea celui mai important produs cultural-turistic naţional din România.

Fostul câmp al lui Horea – în care s-au adunat peste 100.000 de români din toate colțurile Transilvaniei în ziua de 1 decembie 1918, devenit Parcul Unirii. Aici este în derulare un amplu proiect de amenajare a Ansamblului Memorial al Marii Uniri şi al Monumentului Unirii. „Este un semn al Unirii, adică cele patru puncte cardinale ale României, a românilor care s-au unit din cele patru părţi ale ţinuturilor româneşti, sub o cupolă formată din patru cruci pentru că suntem un popor creştin”, este explicaţia artistului Mihai Buculei, autorul lucrării, în legătură cu ceea ce reprezintă monumentul.
Podul Marii Uniri va fi cel mai spectaculos element din reamenajarea urbană a zonei. Va avea o lungime de 150 metri şi o lăţime de 6 metri şi va face legătura între Parcul Unirii şi Catedrala Încoronării. Monumentul va avea la sfârşit aproximativ 22 de metri, cam cât un bloc de 7-8 etaje, şi o masă de 1.530 de tone.
Monumentul va fi inaugurat de Ziua Naţională.

Casa Velican — aici s-au întâlnit reprezentanții românilor ardeleni, atât înainte de 1 decembrie 1918, cât și în zilele ce au urmat. În 2 decembrie, spre exemplu, aici s-a înființat, Consiliul Dirigent, guvernul provizoriu al Transilvaniei.
Povestea locului poate fi aflată cu ajutorul plăcuței cu cod QR, întrucât edificiul este în stare de conservare.

Fostul Hotel Hungaria – aici s-au negociat și stabilit la 30 noiembrie 1918 articolele Rezoluției Unirii, documentul fundamental al Unirii Transilvaniei cu România, votat a doua zi, 1 decembrie 1918, în actuala Sală a Unirii.
Povestea locului poate fi aflată cu ajutorul plăcuței cu cod QR, întrucât edificiul nu mai există în zilele noastre.

Catedrala Încoronării – este primul și cel mai important lăcăș de cult ridicat în Transilvania după Marea Unire, veritabil simbol al desăvârșirii Unirii.

Biserica „Sfânta Treime“ din Maieri I – aici s-a ținut slujba oficială în dimineața zilei de 1 decembrie 1918.

Biserica „Sfânta Treime” din Maieri II – și aici s-a ținut slujba oficială în dimineața zilei de 1 decembrie 1918.

Cimitirul Maieri – în care își dorm somnul de veci personalități implicate în Unirea Transilvaniei cu România: Florian Medrea-comandantul Gărzii Naționale de la Alba Iulia, gardă ce a păzit orașul pe timpul Adunării Naționale de la 1 decembrie 1918, Dominic Medrea- organizatorul serviciului sanitar pe durata evenimentului; Samoilă Mârza- supranumit „fotograful Unirii”, de la care ne-au rămas imaginile Unirii; Ion Arion- considerat primul „martir al Unirii”.

Gara orașului – a fost martora venirii participanţilor la Marea Adunare Naţională de la 1 decembrie 1918.
Alba Iulia, orașul în care s-a semnat documentul prin care Transilvania s-a unit cu România este privit, de un secol, drept capitala simbolică a României și în acest context, a primit recent sloganul turistic de „Cealaltă Capitală”.

sursa: www.viziteazaalbaiulia.ro


Lasă un răspuns

Your email address will not be published.Required fields are marked *